30 balkons in twee dagen!

Bij het Prinses Maxima Centrum in Eindhoven is in Oktober 2022 een vluchtelingen opvang gerealiseerd voor Oekraïners. Wij hebben hiervoor alle balkons voorzien van kunstgras. De balkons waren voorzien van vlonderhout, in de winter werd dit ontzettend glad. Hierdoor is er gekozen voor een laag kunstgras op elk balkon.

Voor dit project hebben wij veel in ons magazijn kunnen voorbereiden. Het kunstgras was al op maat gemaakt en wij hebben dit in twee dagen kunnen aanleggen op elk balkon. We hebben meer dan dertig balkons voorzien van kunstgas in twee dagen!

Help! Mos in het kunstgras!

Help! Mos in het kunstgras!

Kunstgras is een geweldige oplossing voor mensen die het hele jaar door willen genieten van een prachtig groen gazon zonder het gedoe van onderhoud. Hoewel kunstgras weinig tot geen onderhoud vereist, kan het soms geconfronteerd worden met een vervelend probleem: mosgroei. In dit blogbericht delen we enkele handige tips en advies om mos in je kunstgras te voorkomen, zodat je gazon er altijd fris en groen uitziet. Kom je er helemaal niet meer uit? We doen ook kunstgras onderhoud, stuur ons een berichtje via ons contact formulier voor de mogelijkheden.

1. Voorkomen is beter dan genezen

Het klinkt natuurlijk een beetje flauw, maar het is echt waar. Je kan beter proberen te voorkomen dat het mos in het kunstgras groeit, dan het uit het kunstgras verwijderen. Hier volgen een aantal tips.

 • Houd de kunstgrasmat schoon!
  • Verwijder vervuiling als blad, grond en andere rommel uit het kunstgras. Zo geef je de vuiligheid geen kans
 • Behandel het kunstgras preventief met een algenreiniger.
  • Wij raden Biomix ATM aan, een onderhoudsmiddel gebaseerd op enzymen. Dit kan zowel prefentief gebruikt worden, als wanneer de de vervuiling al aanwezig is in het kunstgras
 • Borstel het kunstgras regelmatig op met een straatbezem
  • Als je het straatwerk veegt, neem dan ook het kunstgras even mee! Door het kunstgras regelmatig te borstelen voorkom je het aankoeken van vuiligheid.

2. Vervuiling in het kunstgras verwijderen

Als de vervuiling al in het kunstgras aanwezig is, dan moet dit verwijderd worden. Dit gaat het best door een aantal stappen te volgen. Het onderhoudsmiddel Biomix ATM wordt geactiveerd door zonlicht. Wacht tot een mooie zonnige dag met het aanbrengen.

 • Maak het kunstgras zo goed mogelijk schoon
  • Verwijder blad, onkruid en andere vervuiling uit het kunstgras
 • Breng de Biomix ATM aan op het kunstgras. Verdun dit tot de gewenste hoeveelheid met water. Op de Biomix kan staat een uitleg met de hoeveelheden.
 • Na het aanbrengen van de Biomix is het tijd om dit zijn werk te laten doen. Wacht minimaal één week tot het mos dood is. Dit gaat het snelst met droog en zonnig weer.
 • Als het mos dood is kan dit uit het kunstgras verwijderd worden. Dit kan gedaan worden met een straatbezem.

3. Voorkomen is beter dan genezen (alweer!)

Als alles goed gegaan is heb je nu een mooie schone kunstgrasmat. Door preventief onderhoud te plegen kan je het kunstgras mooi en schoon houden. Breng in de herfst nog eenmaal Biomix ATM aan op het kunstgras. Zo is het kunstgras beschermd voor de winter.

4. Als de verontreiniging te groot is

Als je merkt dat mosgroei een hardnekkig probleem is, zelfs na het nemen van preventieve maatregelen, is het raadzaam om een professionele onderhoudsbeurt voor je kunstgras aan te vragen. We kunnen het kunstgras een opfrisbeurt geven door het te reinigen, borstelen en behandelenmet Biomix om mosgroei te voorkomen. Onze gespecialiseerde onderhoudsservice voor kunstgras biedt een oplossing om mosgroei te voorkomen en je kunstgras in optimale conditie te houden..

Kunstgras Dione in Balkbrug

Kunstgras Dione in Balkbrug

In Balkbrug hebben wij kunstgras Dione aangelegd. Kunstgras Dione is een mooie realistische kunstgrassoort. Het gras heeft een poolhoogte van 42mm. We hebben hier niet alleen het kunstgras aangelegd, we hebben ook het voorbereidende grondwerk uitgevoerd. Dat betekent dat wij het oude gras hebben afgegraven, het straatzand hebben ingereden en het kunstgras hebben aangelegd.

De sierlijke ronde vormen in de tuin werken mooi samen met kunstgras Dione. De realistische uitstraling komt deze tuin echt ten goede. Maar geloof ons niet alleen op ons woord, bekijk ook de foto’s eens!

Kunstgras aanleg in Dedemsvaart

Kunstgras aanleg in Dedemsvaart

Wij leggen geregeld kunstgras aan in Dedemsvaart en omstreken. Dit is natuurlijk onze uitvalsbasis, want ons magazijn vind je aan de Sponturfwijk 3 in Dedemsvaart. We leggen niet alleen het kunstgras aan, maar we kunnen ook het voorbereidende grondwerk doen. Dit betekent dat wij het oude gras kunnen afgraven, het straatzand kunnen inrijden en het kunstgras hierna kunnen aanleggen. Onderin dit bericht vind je een verzameling foto’s van aangelegde tuinen!

We leggen het kunstgras niet alleen aan in tuinen, we doen ook de aanleg van kunstgras op balkons. Menig balkon in het dorp is ondertussen voorzien van een mooi stuk kunstgras! Vaak wordt er op een balkon gekozen voor minder hoog kunstgras tot ongeveer 30mm. Hierdoor zullen terrasstoelen minder blijven hangen in het kunstgras.

Geregeld doen wij ook onderhoud aan het kunstgras. Dit kan bijvoorbeeld het verwijderen van mos zijn, maar ook het opborstelen van het kunstgras of het instrooizen (bezanden) van het kunstgras. Als je benieuwd bent geworden naar de mogelijkheden van kunstgras onderhoud in Dedemsvaart kan je een berichtje achterlaten via onze contactpagina.

Ons magazijn bevindt zich aan de Sponturfwijk 3 in Dedemsvaart. Op donderdag, vrijdag en zaterdag zijn wij hier aanwezig om vragen te beantwoorden, advies te geven of offertes te maken. Meer informatie over onze openingstijden kan je zien op de klantenservicepagina.

20x Trots op ons kunstgras (Fotogalerij)

We zijn trots op ons de door ons gerealiseerde projecten. Goedkoopkunstgras levert de beste kwaliteit tegen de scherpste prijzen. Ons kunstgras is niet van echt te onderscheiden. Hieronder ziet u foto’s van tuinen waar ons geleverde en geïnstalleerde kunstgras ligt.

Kunstgras onderhouden

Het onderhoud

 • Enkele losliggende bladeren zullen een zeer natuurlijk effect geven aan uw gazon. Vermijd weliswaar hopen bladeren die beginnen te composteren in het kunstgras. Verwijder bladeren en takjes met een bladhark, bezem of bladblazer.
 • Door het regelmatig betreden kunnen de vezels plat gaan liggen. De vezels kunnen worden opgeborsteld met een kunststof (nylon) bezem.
 • Het instrooizand kan zich bij intensief gebruik verplaatsen, bijvoorbeeld onder schommels en veel belopen plekken. Veeg het zand gelijkmatig terug over het kunstgras.
 • Verwijder ongelukjes van huisdieren en spoel voor eigen hygiëne na met water, ook voor eventuele stankoverlast.
 • Recente vlekken zijn het gemakkelijkst te verwijderen, dus snel reageren is de boodschap. Vlekken van bier, koffie, bloed en roomijs verwijdert u met water.

Mos op het kunstgras

Wat te doen bij mos op het kunstgras? Het kan gebeuren dat na verloop van tijd mos op het kunstgras groeit. Dit kan voorkomen natte, schaduwrijke plekken. Tijdens droge / warme dagen is het meeste mos te verwijderen met een bezem. Mos laat zich het beste behandelen met het reinigingsmiddel Biomix ATM, hiermee reinigt u ook meteen het kunstgras van andere vervuilingen. Mocht het mos alsnog hardnekkig in het kunstgras vast blijven zitten, kunnen wij u hiermee helpen met onze onderhoudsmachines. Neem gerust contact met ons op voor de mogelijkheden.

Gebruik van het kunstgras

 • Pas op met sigaretten, vuur of (andere) hete voorwerpen. Deze kunnen smelt- en schroeiplekken veroorzaken.
 • Pas op met kauwgom en glas: kauwgom wordt het best verwijderd met ijs, maar kan ook verwijderd worden met water of ijsspray.
 • Pas op met vervuiling uit borders (grond, onkruid, blad). Wanneer dit voorkomt verwijder het zoveel mogelijk uit het kunstgras met de hand of bezem.
 • Sportschoenen met stalen noppen worden afgeraden.
 • Let op met sneeuw of ijzel. Indien sneeuw is vast-getreden in het kunstgras en zich een ijslaag heeft gevormd, mag dit niet handmatig verwijderd worden om beschadiging van de grasvezels te voorkomen. U kunt sneeuw of ijzel het beste op natuurlijke wijze laten smelten.

Slijtage van het kunstgras

Bij gebruik heeft kunstgras normale slijtage, ook wel platliggen genoemd. Dit is afhankelijk van de intensiteit waarmee het kunstgras gebruikt wordt. Extra opborstelen met een harde borstel of veger helpt, of gebruik eventueel een borstelmachine.

Mocht u nog verdere vragen hebben betreft het gebruik en onderhoud van kunstgras, kijkt u dan eens tussen de veelgestelde vragen of neem contact met ons op.

Zelf kunstgras leggen

Kunstgras kunt u zelf installeren, of laten installeren door ons ervaren aanlegteam. Wilt u het kunstgras door ons laten aanleggen? Vraag dan een offerte aan.

Zelf kunstgras leggen is met een beetje inspanning goed zelf te doen. Om het makkelijker te maken, staan hieronder de instructies. Het leggen van het kunstgras gaat volgens het hier onder beschreven proces.

Stap 1: De voorbereiding

Voor alle toepassingen met kunstgras geldt dat er een goede fundering moet worden aangelegd. Een stabiele, draagkrachtige, vlakke en waterdoorlatende onderbouw is een must! Maak een keuze welk type onderbouw bij u past:

 • Kunstgras alleen voor de sier? bv voortuin:
  Aanlegtype: BASIC; benodigde hoogte straat-zand: 5 tot 8 cm
 • Leven op en rondom het kunstgras? bv achtertuin:
  Aanlegtype: STANDAARD; benodigde hoogte straatzand: 8 tot 15 cm (meest geadviseerd)
 • De kinderen voetballen? Kies voor sportief gebruik:
  Aanlegtype SPORTIEF; benodigd:, onderlaag 20 cm menggranulaat (gebroken puin) 0/31, toplaag 4 cm
  straatzand

Bovenstaand is een indicatie, de onderbouw van kunstgras is maatwerk. Is uw huidige ondergrond bijvoorbeeld slecht waterdoorlatend, dan zullen er meer voorbereidingen getroffen moeten worden. Twijfelt u over welke onderbouw bij u past? Wij adviseren u graag.

Aanlegbenodigdheden; in volgorde van installatie

 • Drukverdeeldoek
  • Eventueel Valdemping
 • Kunstgras
 • Zelfklevend lijmtape
 • Grondpennen
 • Instrooizand

Benodigd gereeschap

 • Mes met rechte, trapezium messen
 • Straatbezem

Stap 2: De ondergrond geschikt maken

Graaf de oude grasmat zo vlak mogelijk af en egaliseer het afgegraven stuk met een hark en/of lat. Plaats rondom een kantopsluiting. Dit kan bijvoorbeeld met betonnen opsluitbanden en in rondingen bijvoorbeeld met klinkers of flexibele kantopsluiting.
Verdeel gelijkmatig het straatzand op het afgegraven stuk en verdicht het zandbed goed met behulp van een trilplaat. Deze zijn vaak te huur bij verhuurbedrijven en bouwmarkten. Vlak het zandbed uit tot ca. 1 cm onder de kantopsluiting.

Stap 3: De aanleg van het kunstgras

Het drukverdeeldoek

Rol het geotextiel of drukverdeeldoek (onderdoek) uit over het uitgevlakte zandbed en snijd het onderdoek op maat. Leg de valdemping op dezelfde manier.

Het kunstgras

Rol het kunstgras uit. Let op de poolrichting (vleug). Kunstgras komt het beste tot zijn recht, wanneer u het zo legt dat de poolrichting wijst naar waar vandaan u het meeste kijkt op het kunstgras. Bijvoorbeeld uw huiskamer of terras. Wanneer u meerdere rollen kunstgras heeft, zorg dan dat de poolrichting van alle rollen dezelfde richting hebben.

Tip: Wanneer het kunstgras op zijn plek ligt, haal dan de grondpennen uit het onderdoek en zet het kunstgras hier tijdelijk mee vast.

Snijd het kunstgras rondom in kleine stappen op maat en snijd zoveel mogelijk aan de onderkant.

Tip: Door het kunstgras voorzichtig langs de rand in de hoek van het zandbed en de opsluitband te drukken, wordt er een afdruk gemaakt op de onderkant van het kunstgras, welke een indicatie geeft waarlangs te snijden.

Zelfklevend lijmtape

Wanneer er naden van het kunstgras aan elkaar verlijmd moeten worden in de lengterichting van de steek, dan dient u eerst de naden van het kunstgras aan de onderkant ‘schoon te snijden’. Dat wil zeggen, snijd zo dicht mogelijk langs de steek zodat de overbodige zwarte ondermat tussen de steken verwijderd wordt. Wanneer er naden van het kunstgras op de kopse kant van het gras aan elkaar verlijmd moeten worden, snijd dan aan de onderkant van het 1e stuk kunstgras, geheel recht langs de steken.

Snijd het 2e stuk kunstgras zo strak mogelijk, op maat hier tegen aan. Snijd het kunstgras aan de onderkant. Hoe beter het snijwerk gedaan wordt, hoe mooier een naadloos eindresultaat. Zorg dat de naad tussen de twee stukken kunstgras niet groter is dan 3mm. Rol de zelfklevende lijmtape uit onder de naad, rits de naad dicht en loop met de poolrichting mee over het kunstgras om het goed te verlijmen.

Beschikt u zelf niet over de juiste lijmtape? Bekijk dan hier ons aanbod.

Grondpennen

Druk de U-vormige grondpennen langs de rand van het kunstgras, door het kunstgras de ondergrond in. Doe dit ca 2 cm vanaf de rand van het kunstgras en plaats om de 50cm een grondpen.

Tip: Druk de kunstgraspool opzij, zodat de zwarte mat zichtbaar wordt, steek hier de grondpen in en veeg de kunstgraspool er weer terug overheen.

Stap 4: Kunstgras instrooien met instrooizand

Verdeel het instrooizand over het kunstgras. Dit kan met de hand of nauwkeuriger met een strooimachine. De hoeveelheid is afhankelijk van het type kunstgras en het gebruik. ‘Invegen’ van het zand doet u met een harde bezem of borstelmachine. Veeg tegen de vezelrichting in, hierdoor valt het zand tussen de vezels in en gaan de vezels mooi rechtop staan. Blijf vegen tot er geen zand meer zichtbaar is en alle vezels overeind staan.

Tip: Wij raden aan altijd het kunstgras in te strooien. Kunstgras kan door weersinvloeden krimpen of uitzetten. Door het gelijkmatig verdeelde gewicht van het instrooizand kan dit grotendeels voorkomen worden. Ander voordeel is dat het zand tussen de vezels gaat zitten en hierdoor zorgt dat de vezels beter rechtop staan. Gebruik het door ons voorgeschreven zand!

Stap 5: Geniet van het resultaat

Als alle stappen gevolgd zijn is het werk nu gedaan! Als er naden gelijmd zijn raden we wel aan om de eerste 24 uur de lijm uit te laten harden.

Verschillende soorten kunstgras garen

Verschillende soorten kunstgras garen

Met gepaste trots stellen wij ze aan u voor: het beste kunstgras garen waar óns assortiment zich mee onderscheidt!

Elke doel is verschillend

Zoekt u een onderhoudsarme en duurzame grasvervanger voor uw tuin, balkon of sportveld, met kunstgras kan het allemaal. Elke doel is verschillend en de kunstgrasoplossing ook. Kunstgras is verschillend in de stevigheid, zachtheid of veerkracht van het garen.

Voor kunstgras in uw tuin is niet alleen de kleur van het kunstgras maar ook de veerkracht is belangrijk. De veerkracht kan worden gehaald door een goede dichtheid van het kunstgras maar ook door een bepaalde garenvorm. In onze collectie vindt u verschillende vormen garen.

Hieronder een overzicht.

Ons garen maakt het kunstgras!

Wij gebruiken alleen het beste garen voor ons kunstgras

C-shape

De C-vorm (halve maan vorm) is het dichtst bij de natuurlijke vorm van gras. De C-vorm zorgt ervoor dat het garen terugveert in zijn oorspronkelijke vorm na gebruik.

Toepassing

Gebruik

Kunstgras met het C-shape garen is geschikt voor tuinen, licht-sportief gebruik, balkon, (dak)terras, parken, bermen en rotondes.

C-shape Reflex

De meest geavanceerde C-vorm met micro ribben die zorgt voor:
• Geen glans
• Perfecte look-and-feel
• Extreme duurzaamheid
• Ultimate veerkracht
• Warmte vermindering

Toepassing

Gebruik

Kunstgras met het C-shape Reflex garen is geschikt voor tuinen, licht-sportief gebruik, balkon,
(dak)terras, parken, bermen en rotondes.

Straight shape

Dit garen is recht van vorm en is voelt door het gebruik van alleen het kunststof PE zeer zacht aan.
Nadeel van dit zachte garen is dat het sneller plat gaat liggen.

Toepassing

Gebruik

Kunstgras met garen van 100% PE is geschikt voor tuinen, licht-sportief gebruik, balkon, (dak)terras, parken, bermen en rotondes.

Oval shape

De ovale vorm van het garen zorgt voor een goed terugverend geheugen met behoud van zachte
structuur.

Toepassing

Gebruik

Kunstgras met het Oval Shape garen is geschikt voor (sier)tuinen, balkon, (dak)terras en rotondes.

Spine shape

Door een lichte kromming en een dikkere kern in het midden heeft het Spine shape een lange levensduur. Niet voor niks wordt dit garen volop toegepast in voetbalvelden!

Toepassing

Gebruik

Kunstgras met het Spine Shape garen is geschikt voor trapvelden, voetbalvelden, (sier)tuinen, balkon, (dak)terras en rotondes.