Kunstgras kunt u zelf installeren, of laten installeren door ons ervaren aanlegteam. Wilt u het kunstgras door ons laten aanleggen? Vraag dan een offerte aan.
Zelf kunstgras leggen is met een beetje inspanning goed zelf te doen. Om het makkelijker te maken, staan hieronder de instructies. Het leggen van het kunstgras gaat volgens het hier onder beschreven proces.
Stap 1: De voorbereiding
Voor alle toepassingen met kunstgras geldt dat er een goede fundering moet worden aangelegd. Een stabiele, draagkrachtige, vlakke en waterdoorlatende onderbouw is een must! Maak een keuze welk type onderbouw bij u past:
- Kunstgras alleen voor de sier? bv voortuin:
Aanlegtype: BASIC; benodigde hoogte straat-zand: 5 tot 8 cm - Leven op en rondom het kunstgras? bv achtertuin:
Aanlegtype: STANDAARD; benodigde hoogte straatzand: 8 tot 15 cm (meest geadviseerd) - De kinderen voetballen? Kies voor sportief gebruik:
Aanlegtype SPORTIEF; benodigd:, onderlaag 20 cm menggranulaat (gebroken puin) 0/31, toplaag 4 cm
straatzand
Bovenstaand is een indicatie, de onderbouw van kunstgras is maatwerk. Is uw huidige ondergrond bijvoorbeeld slecht waterdoorlatend, dan zullen er meer voorbereidingen getroffen moeten worden. Twijfelt u over welke onderbouw bij u past? Wij adviseren u graag.
Aanlegbenodigdheden; in volgorde van installatie
- Drukverdeeldoek
- Eventueel Valdemping
- Kunstgras
- Zelfklevend lijmtape
- Grondpennen
- Instrooizand
Benodigd gereeschap
- Mes met rechte, trapezium messen
- Straatbezem
Stap 2: De ondergrond geschikt maken
Graaf de oude grasmat zo vlak mogelijk af en egaliseer het afgegraven stuk met een hark en/of lat. Plaats rondom een kantopsluiting. Dit kan bijvoorbeeld met betonnen opsluitbanden en in rondingen bijvoorbeeld met klinkers of flexibele kantopsluiting.
Verdeel gelijkmatig het straatzand op het afgegraven stuk en verdicht het zandbed goed met behulp van een trilplaat. Deze zijn vaak te huur bij verhuurbedrijven en bouwmarkten. Vlak het zandbed uit tot ca. 1 cm onder de kantopsluiting.
Stap 3: De aanleg van het kunstgras
Het drukverdeeldoek
Rol het geotextiel of drukverdeeldoek (onderdoek) uit over het uitgevlakte zandbed en snijd het onderdoek op maat. Leg de valdemping op dezelfde manier.
Het kunstgras
Rol het kunstgras uit. Let op de poolrichting (vleug). Kunstgras komt het beste tot zijn recht, wanneer u het zo legt dat de poolrichting wijst naar waar vandaan u het meeste kijkt op het kunstgras. Bijvoorbeeld uw huiskamer of terras. Wanneer u meerdere rollen kunstgras heeft, zorg dan dat de poolrichting van alle rollen dezelfde richting hebben.
Tip: Wanneer het kunstgras op zijn plek ligt, haal dan de grondpennen uit het onderdoek en zet het kunstgras hier tijdelijk mee vast.
Snijd het kunstgras rondom in kleine stappen op maat en snijd zoveel mogelijk aan de onderkant.
Tip: Door het kunstgras voorzichtig langs de rand in de hoek van het zandbed en de opsluitband te drukken, wordt er een afdruk gemaakt op de onderkant van het kunstgras, welke een indicatie geeft waarlangs te snijden.
Zelfklevend lijmtape
Wanneer er naden van het kunstgras aan elkaar verlijmd moeten worden in de lengterichting van de steek, dan dient u eerst de naden van het kunstgras aan de onderkant ‘schoon te snijden’. Dat wil zeggen, snijd zo dicht mogelijk langs de steek zodat de overbodige zwarte ondermat tussen de steken verwijderd wordt. Wanneer er naden van het kunstgras op de kopse kant van het gras aan elkaar verlijmd moeten worden, snijd dan aan de onderkant van het 1e stuk kunstgras, geheel recht langs de steken.
Snijd het 2e stuk kunstgras zo strak mogelijk, op maat hier tegen aan. Snijd het kunstgras aan de onderkant. Hoe beter het snijwerk gedaan wordt, hoe mooier een naadloos eindresultaat. Zorg dat de naad tussen de twee stukken kunstgras niet groter is dan 3mm. Rol de zelfklevende lijmtape uit onder de naad, rits de naad dicht en loop met de poolrichting mee over het kunstgras om het goed te verlijmen.
Beschikt u zelf niet over de juiste lijmtape? Bekijk dan hier ons aanbod.
Grondpennen
Druk de U-vormige grondpennen langs de rand van het kunstgras, door het kunstgras de ondergrond in. Doe dit ca 2 cm vanaf de rand van het kunstgras en plaats om de 50cm een grondpen.
Tip: Druk de kunstgraspool opzij, zodat de zwarte mat zichtbaar wordt, steek hier de grondpen in en veeg de kunstgraspool er weer terug overheen.
Stap 4: Kunstgras instrooien met instrooizand
Verdeel het instrooizand over het kunstgras. Dit kan met de hand of nauwkeuriger met een strooimachine. De hoeveelheid is afhankelijk van het type kunstgras en het gebruik. ‘Invegen’ van het zand doet u met een harde bezem of borstelmachine. Veeg tegen de vezelrichting in, hierdoor valt het zand tussen de vezels in en gaan de vezels mooi rechtop staan. Blijf vegen tot er geen zand meer zichtbaar is en alle vezels overeind staan.
Tip: Wij raden aan altijd het kunstgras in te strooien. Kunstgras kan door weersinvloeden krimpen of uitzetten. Door het gelijkmatig verdeelde gewicht van het instrooizand kan dit grotendeels voorkomen worden. Ander voordeel is dat het zand tussen de vezels gaat zitten en hierdoor zorgt dat de vezels beter rechtop staan. Gebruik het door ons voorgeschreven zand!
Stap 5: Geniet van het resultaat
Als alle stappen gevolgd zijn is het werk nu gedaan! Als er naden gelijmd zijn raden we wel aan om de eerste 24 uur de lijm uit te laten harden.